Assalamualaikum W.B.T
Puding Triffle
Bahan- Bahan diperlukan
Kek Swiss Roll (sy guna kek pandan)
1 Tin Buah-buahan campuran
1 Tin susu air cair
3 Sudu tepung kastard
Air (sukat pakai tin susu)
2 1/2 sudu gula
1 Kotak jelly (perisa strawberry keluaran NONA)
Cara sediakan
Potong Kek Swiss Roll dan susunkan didalam bekas.Pastikan susun rapat2 ye,bagi mengelakkan tepung kastard meleleh dibawah.
Untuk lapisan kedua..Masukkan 3 sudu tepung kastard,1 tin susu cair dan air (sukat dalam tin susu tadi) ke dalam bekas,kacau sehingga tepung kastard tu tidak berketul2.Kemudian tapis ke dalam periuk untuk di didihkan.Masukkan 2 1/2 sudu gula.
Perlahankan api dan sentiasa kacau.Biarkan tepung ini menjadi pekat dan likat.Setelah mendidih,tuangkan keatas lapisan kek.
Biarkan seketika,Kemudian taburkan buah-buahan campuran. *jangan tuang airnya*
Untuk hiasan jelly,masukkan serbuk jelly kedalam periuk dan 2 cawan air.Masakkan sehingga mendidih.Kemudian tuangkan keatas puding tersebut.
Nahh..dah siap hasilnya..Masukkan ke dalam peti sejuk,untuk menikmati lagi kelazatannya...SELAMAT MENCUBA.
Hye guys..*fuh2..(buang habuk skit).Maklumlah kan,Dah lme x updte.hehe.Okey-okey,kita pergi kepada tajuk Entry yg sbenarnya..Puding Triffle Aidilfiri..*bukan ke aidilfitri dah lepas ehh????.Memanglah dah lepas.. >_<..Memandangkan hari ini adalah Sambutan Hari Raya kt sekolah..*biasalah budak sekolah lagi*,terfikir jgak nk bwak kuih ape kan.fikir punya fikir terdetiklah dihati nk bt puding triffle.Bajet bt nye.RM 15 Ringgit je.
Bahan- Bahan diperlukan
Kek Swiss Roll (sy guna kek pandan)
1 Tin Buah-buahan campuran
1 Tin susu air cair
3 Sudu tepung kastard
Air (sukat pakai tin susu)
2 1/2 sudu gula
1 Kotak jelly (perisa strawberry keluaran NONA)
Cara sediakan
Potong Kek Swiss Roll dan susunkan didalam bekas.Pastikan susun rapat2 ye,bagi mengelakkan tepung kastard meleleh dibawah.
Untuk lapisan kedua..Masukkan 3 sudu tepung kastard,1 tin susu cair dan air (sukat dalam tin susu tadi) ke dalam bekas,kacau sehingga tepung kastard tu tidak berketul2.Kemudian tapis ke dalam periuk untuk di didihkan.Masukkan 2 1/2 sudu gula.
Perlahankan api dan sentiasa kacau.Biarkan tepung ini menjadi pekat dan likat.Setelah mendidih,tuangkan keatas lapisan kek.
Untuk hiasan jelly,masukkan serbuk jelly kedalam periuk dan 2 cawan air.Masakkan sehingga mendidih.Kemudian tuangkan keatas puding tersebut.
Nahh..dah siap hasilnya..Masukkan ke dalam peti sejuk,untuk menikmati lagi kelazatannya...SELAMAT MENCUBA.
first trying..
BalasPadam